Handleiding DANS

Al langere tijd bestond de wens om, naar het voorbeeld van de archeologische collega’s, ook de bouwhistorische rapportages duurzaam online te bewaren en te ontsluiten. Daarbij is ervoor gekozen om gebruik te maken van DANS; Data Archiving and Networked Services, een landelijk expertisecentrum en archiefbewaarplaats voor onderzoeksgegevens.

Na een workshop op 24 november 2023 is door enkele BNB-leden een uitgebreide handleiding Stap voor Stap door DANS gemaakt, waarin men door alle stappen van de invoer van de bouwhistorische rapportages in DANS wordt begeleid.

Naast de invoer, uploaden van data, het kiezen van de juiste trefwoorden, dateringswijze en locatie-aanduidingen, wordt aandacht  besteed aan het aanmaken van een account, het AGV-proof maken van de rapporten en de keuze van de juiste licentie.

In de komende periode zullen door de deelnemers aan de workshop de eerste rapporten in DANS worden ingevoerd en wordt ‘proefgedraaid’ met de handleiding. De handleiding is echter voor alle BNB-leden beschikbaar en ook zij kunnen hiermee rapporten in DANS invoeren. Er dient dan wel eerst een ‘collectienaam’ door DANS te worden aangemaakt. Zie  ook hiervoor de handleiding.

Hoewel het, zeker in het begin, enige inspanning vereist, biedt de invoer grote voordelen voor ons vakgebied. Er kan eenvoudig worden gekeken of er onderzoeken van een locatie of omgeving beschikbaar zijn de mogelijkheid om breder op trefwoorden te zoeken biedt grote mogelijkheden voor verder onderzoek.

Dit project wordt gefinancierd door E-RIHS (European Research Infrastructure for Heritage Science) dat als doel heeft een brug te slaan tussen de erfgoedsector en wetenschappelijke infrastructuur.

LinkedIn